wij voor de kleine jij

Verzendkosten €4,95

Vanaf € 50,- gratis verzonden!

Handgemaakt & uit voorraad leverbaar

Kortingscode Backtoschool24 voor 20% welkomskorting!

Snurken!

door | 22-03-2022

We zaten volop in het slaapdrama met de jongste, dat we over het hoofd zagen dat onze 5 jarige al een lange periode niet meer zo goed naar bed ging.

Meerdere keren uit bed komen met de allerbelangrijkste vragen, nog een keer naar de wc, en nog een keer. Even komen kroelen of ineens hele erge honger hebben. Het werd alsmaar later en later.

Stickers plakken

Het ging een tijdje goed met een slaapdiploma. Iedere avond dat hij goed naar bed ging kreeg hij een sticker, en na 4 diploma’s een cadeautje. Maar na een tijd zwakte dit ook weer af.

Ik zag hem steeds meer struggelen, in de ochtend kreeg ik hem écht niet meer uit bed en in de avond was het niet zo heel erg gezellig. Er moest een oplossing komen, dus probeerde ik wat “tijdswinst” te maken door alles tegelijk te doen. De oudste samen met de jongste naar bed brengen? Dat werkte absoluut niet voor ons. Het begrip spitsuur kreeg een hele andere betekenis: struikelpartijen over de wasmanden en rellende jongens in de badkamer (lees: washandjesgevecht). Dit moest anders…

Laat ik even vooropstellen dat ik géén expert ben, maar noem het maar een ervaringsdeskundige 😉 Dit zijn mijn 3 tips om ontspannen te gaan slapen!

1. Zorg voor zo min mogelijk prikkels

Dat is een lastige hé. De jongste is opzoek naar prikkels en heeft ze juist nodig om te kunnen slapen. Maar bij mijn 5 jarige merk ik dat hij overdag teveel prikkels moet verwerken, dat het hem ‘s avonds te veel word. Met een vol hoofd kún je ook niet gaan slapen.

Wanneer meneer slaapt kun je een kanon afschieten, haha! Hij heeft dus echt zijn slaap nodig om alles te kunnen verwerken. Ik probeer een half uur voor het slapen gaan samen rustig het bed ritueel in te gaan. Even samen een boekje lezen of iets tekenen/ knutselen werkt al prima.

2. Maak een slaapboekje

Een boekje vol met gedachten, we tekenen iedere avond in een schriftje een poppetje: was je vandaag blij of verdrietig? En wat was er fijn vandaag? We sluiten altijd positief af, ook al was het een stomme dag.

We hebben dan ook de fijnste gesprekken. Het kleine nachtlampje aan en onder de warme dekens gezellig samen verhalen vertellen. Hij lijkt veel meer los te laten.

3. Flexibel omgaan met een schema

Wil ik iedere avond álle tijd van de wereld en de kids om 19:00 uur in bed hebben? Natuurlijk! Maar ik weet niet hoe het bij jou zit, maar hier lukt het dus nooit om een strak schema aan te houden.

Loslaten betekend ook relaxter worden. De ene avond denk ik: goed gedaan Inge, dit ging super. Maar ik kan gerust de volgende avond hysterisch rondrennen en gillen JIJ MOET ALLANG IN BED LIGGEN. En hé dat is niet erg! We leren iedere dag nog bij. Was het een drukke dag? Dan weet je dat het bed ritueel misschien iets anders verloopt dan anders.

Lekker snurken

Het ideaalbeeld voor ons is tussen 19:00 uur en 20:00 uur de kids op bed. Ooit is het iets eerder en ooit is het iets later. De jongste ligt er vaak later in, omdat hij overdag nog goed slaapt. Ieder kind is anders, dat hebben wij ondervonden! Reageert de een goed op prikkels, zal de ander snel overprikkeld raken.

En het gaat steeds beter, nu liggen ze allebei ‘s nachts lekker te snurken én bijna altijd op tijd in bed 😉 Loet mocht dan ook van mij iets nieuws uitzoeken voor op zijn kamer, hoe gaaf is dit stoere dino dekbedovertrek van SNURK ? Het was meteen een succes!

Chat openen
1
Vragen?
Stuur hier jouw bericht.